Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A malabszorpció egy gyűjtő fogalom, olyan rendellenességet értünk alatta, amely során az emésztés, és a tápanyagok felszívódása károsodott. A folyamat több szinten károsodhat: 1. a bélrendszeren belül sérül az étel lebontása alkotó elemeire, 2. a bél nyálkahártyában végbemenő tápanyag bontása károsodik, 3. a bélnyálkahártyán keresztül a tápanyagok felszívódása károsodik.
Avitaminózis:
A vitaminhiányos betegségek (avitaminózisok) jellegzetes kórképek. Régen a vitaminhiány lényegét csak egy-egy ilyen betegség megelőzésében, illetve kezelésében látták (pl. skorbut/C-vitamin hiány, angolkór/D-vitamin hiány). A vitaminhiány sokkal gyakrabban jelenik meg, mint az általános hiányos táplálkozás része, valamilyen diéta eredménye vagy egyéb betegség szövődménye.